menu
Word Lid
Voor een bereikbaar Zevenbergen, Boomlaar en andere Lierse en Hooiktse wijken!

Een tiental bewoners van wijk Zevenbergen protesteerden vlak voor de gemeenteraad aan het stadskantoor tegen het verdwijnen van de iconische buslijn 297 in de wijk. Schepen voor mobiliteit Bert Wollants luisterde naar en sprak met de bewoners maar die vingen bot over de hele lijn... Naast de schepen waren enkel Vlaams Belang-gemeenteraadsleden Ellen Lissens en Luc Van Oosterwijck én afdelingsvoorzitter Jan Mortelmans aanwezig. De rest van de Lierse politieke partijen blonk uit door afwezigheid...

Kaalslag

Het zat er uiteraard aan te komen. 14 november jl. kondigde minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) aan dat liefst een op de zes haltes van De Lijn begin 2024 zal verdwijnen. In absolute cijfers gaat het om de schrapping van meer dan 3.000 haltes in Vlaanderen. Dit is niet meer of niet minder dan een zware afbouw van de dienstverlening met duizenden mensen slecht ter been en sociaal zwakkeren die het slachtoffer van deze kaalslag zijn.

Geen overleg

Vroeger werd sporadisch overleg gepleegd over het al dan niet inrichten of verderzetten van buslijnen. Dat was zo over de lijn 297 in de wijk Zevenbergen in 2004. Op dat overleg waren toen zo’n 120 aanwezigen en slechts zes ervan waren tegen de verbinding. Bijna twintig jaar later zet schepen Wollants de wijkbewoners voor voldongen feiten. Zonder overleg met de bewoners geeft hij toe aan de grillen van De Lijn en wordt lijn 297 vanaf januari 2024 afgeschaft.

Lege bussen

Ook in de wijk Boomlaar rijdt er geen geregelde buslijn meer. Nochtans rijden er per dag een tiental lege bussen door de wijk naar de Ring die terecht een doorn in het oog zijn van de bewoners (weliswaar een uitdovend verschijnsel eens de ontsluitingsweg van het station naar de Ring is gerealiseerd). Er wonen steeds meer gepensioneerden in de buurt, mensen die moeilijk ter been zijn of mensen zonder auto en er wordt al maar meer bijgebouwd. Ook deze wijk blijft dus voortaan verstoken van busvervoer.

Monopolie

Toegegeven, het is voor een stadsbestuur niet gemakkelijk om op te tornen tegen De Lijn. Want niettegenstaande een barslecht ‘benchmark’-rapport mag De Lijn nog zeker tot 2030 het openbaar vervoer blijven uitbaten in Vlaanderen, een monopolie dus en dit met goedkeuring van regeringspartijen N-VA en Open Vld - die hoe toevallig ook - in het Lierse stadsbestuur zijn vertegenwoordigd ...

Kleine milieuvriendelijke en geluidsarme stadsbusjes

Fractievoorzitter Ellen Lissens pleitte tijdens de gemeenteraad voor de invoering van stadsbusjes zodat de bereikbaarheid van onze wijken blijft gegarandeerd. Volgens schepen Wollants zou dit jaarlijks honderdduizenden tot miljoenen euro’s (?) kosten en zijn hiervoor geen middelen beschikbaar in de meerjarenplanning. Het lijkt ons echter toch nuttig om gelet op de strapatsen van De Lijn na te denken over een compleet nieuw en revolutionair Liers openbaar vervoerplan op basis van een grondige kosten-batenanalyse. In 2006 kwam Vlaams Belang Lier-Koningshooikt hiervoor reeds met een voorstel en ook volgend jaar maakt dit deel uit van ons verkiezingsprogramma. Op naar 2024!

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF