menu
Word Lid
Lier mag geen Antwerpen worden!

29 september jl. was er een politie-interventie op de Grote Markt waarbij verschillende ‘jongeren’ werden gecontroleerd (nieuwsbericht ‘Knuffelen is niet verboden’ van 3/10/23). Op de vraag van gemeenteraadslid Jan Van Gorp antwoordde burgemeester Rik Verwaest (N-VA) dat de politie informatie kreeg dat er op de Grote Markt mogelijk een vechtpartij zou plaatsvinden tussen jongeren, waarbij misschien messen gebruikt zouden kunnen worden. Het was dus, aldus de burgemeester, geen voorafgaand geplande actie, maar een interventie n.a.v. actuele informatie en het optreden van de politie, aldus nog Verwaest, werkte vermoedelijk ontradend zodat er zich uiteindelijk geen vechtpartij voordeed. De politie was die vrijdagnamiddag met 7 personen ter plaatse, er waren 4 politievoertuigen bij betrokken waarbij 11 jongeren werden gecontroleerd maar geen processen-verbaal opgesteld.

Drillrap, helaas ook in Lier

De burgemeester liet nog weten dat er sinds een tweetal jaar extra wordt ingezet op jongerencriminaliteit en – overlast. Zo werd, aldus Verwaest, het fietsteam uitgebreid, werd een ‘jongerenrechercheur in het leven geroepen en werd de sectie jeugd & gezin uitgebreid. Het Vlaams Belang juicht dit uiteraard toe maar stelt toch vast dat de grotenstedenproblematiek stilaan ook Lier bereikt en met name wat criminaliteit en migratie betreft. Want wat verontrustend was in het antwoord van de burgemeester is met name dat het drillrapfenomeen ook in Lier voorkomt.

Onze Lierse politie heeft namelijk gemerkt dat het drillrap een nieuwe tendens is. Het is een muziekstijl die ontstaan is in Chicago (Illionois, VS). ‘Drill’ betekent ‘vechten’ of ‘wraak nemen’. De muziekstijl wordt gekenmerkt door donkere, gewelddadige, nihilistische teksten en verheerlijkt (wapen)geweld. De rapper Pac Man wordt beschouwd als de bedenker van de stijl.

Vorig jaar werden er in Lier een tiental dossiers opgestart inzake straatcriminaliteit en probleemgedrag, waaronder drillrap. Daarbij gaan jongerenbendes met elkaar in de clinch, gewapend met messen en proberen de tegenstanders neer te steken. Daar worden dan filmpjes over gemaakt waarin ze met hun daden uitpakken. Wellicht herinnert de lezer zich nog de tragedie van de zwarte jongen, Steven, die vorig jaar voor zijn woning in Berchem werd doodgestoken door een drillrapbende.

Volgens Katrien Peeters, procureur bij het jeugdparket in Antwerpen, lopen jongeren steeds vaker met messen op zak. Peeters zei daarover het volgende (Humo, 24/08/2023)): “Van een schroevendraaier of het keukenmes uit de schuif van mama tot machetes en killer knives met gekartelde randen. Dat begint al op hun 12de, wanneer ze naar de middelbare school gaan en sociale media ontdekken. Je mag de invloed van drillrap niet onderschatten. Jongeren zien de stoere videoclips van gemaskerde rappers die zwaaien met messen en machetes. Ze denken dat het normaal is om een mes op zak te hebben, dat ze het nodig hebben om zich te verdedigen op straat…”

Volgens Peeters is het geen louter Antwerps probleem, want je hebt ook groepen in Hasselt, Dendermonde, Turnhout en … inderdaad in onze Pallieterstad …

Kordate aanpak, ook in Lier

Zulk geweld mag uiteraard niet ongestraft blijven. De pakkans en straffen voor dit soort misdrijven moet omhoog. De straffeloosheid moet stoppen. We mogen de toxische invloed van dit soort boodschappen niet negeren. Aan de ene kant is er het islamisme die allochtone jongemannen aanzet tot geweld tegen onze gemeenschap en anderzijds heb je troep zoals de drillrap die aanzet tot onderling geweld. De vrije meningsuiting is voor ons zeer belangrijk, maar we trekken de grens bij geweld en geweldsoproepen. De verschillende overheden in dit land moeten dit dan ook ten strengste aanpakken en video’s op YouTube en andere kanalen en websites met drillrap moeten offline. Helaas zijn dit ook fenomenen van een falend immigratie- en integratiebeleid op Belgisch én Europees niveau.

Wat Lier betreft, is het goed dat er extra aandacht gaat naar de jongerencriminaliteit, overlast en vandalisme. Helaas geraakt onze lokale politie onder meer gedemotiveerd omwille van de verslechterde werkomstandigheden en niet-nagekomen beloftes inzake hun weddes. Daarbij komt ook nog dat de federale overheid jaarlijks relatief 35% tot 55% minder in Vlaamse politiezones investeert dan in respectievelijk de Waalse en de Brusselse. Hoewel Vlaanderen 58% van de bevolking uitmaakt krijgen Vlaamse politiezones jaarlijks slechts 49% van de 1,2 miljard euro federale dotaties die worden uitgekeerd. Dat is 103 miljoen euro minder dan waar Vlaanderen op basis van het bevolkingsaantal recht op zou hebben. Dus ook Lier krijgt beduidend minder dan waar het recht op heeft. Het tij moet keren en we blijven alvast voor een ernstige wedde- en capaciteitsverhoging ijveren voor onze Lierse politie(mensen) en dit naast andere maatregelen die we in het kader van onze verkiezingsprogramma Lier-Koningshooikt in 2024 zullen voorstellen.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF