menu
Word Lid
Lier in de greep van drugs?

Als je de communicatie van het stadsbestuur opvolgt, is er weinig aan de hand. De lokale politie op haar beurt communiceert slechts sporadisch over de drugproblematiek in Lier en volgens de recentste cijfers is de druggerelateerde criminaliteit in 2022 gedaald t.o.v. 2021. Maar klopt dat wel? Is er een dalende trend of is Lier zoals kwatongen beweren in de greep van drugs?

Een bloemlezing

December ’23: De politie doekt druglabo’s op in Zoersel en Lier; Een twintigjarige moet zich voor de rechtbank verantwoorden voor een reeks fietsdiefstallen. De advocaat vroeg om enig begrip zodat hij van de drugs kon af geraken; Een koppel wordt door de Lierse politie op heterdaad betrapt met attributen voor de verkoop van drugs. De recherche van de Lierse politie pakt drie personen op die verdacht worden van betrokkenheid bij drugsverkoop en trof 1,7 kilogram speed, 180 gram marihuana, 500 xtc-pillen, 2,87 gram crystal meth, 117 gram ketamine, verkoopattributen, wapens en munitie aan.

November ’23: De politie pakt een 25-jarige man op die verdacht wordt van drughandel. De politie nam 68 gram cannabis en luxegoederen in beslag.

Oktober ’23: Een 32-jarige vrouw moet zich voor de rechtbank in Mechelen verantwoorden voor drugsbezit en het vergemakkelijken van drugsgebruik. Haar 3-jarige zoontje dronk namelijk van een rondslingerend flesje met GHB en amfetamines en moest worden overgebracht naar het ziekenhuis; Het Hof van Nazareth wordt gerechtelijk verzekerd in het kader van een opsporingsonderzoek naar witwaspraktijken en fiscale fraude. ‘Huisbaas’ Mohamed J. is radeloos, “onze eetzaak heeft niks maar dan ook niks met drugs te maken en er is al helemaal geen sprake van witwas of fraude”

September ’23: Een fietsdief wordt veroordeeld tot twaalf maanden cel. Bij zijn aanhouding had hij een geladen revolver op zak en hij was onder invloed van alcohol en drugs; De correctionele rechtbank van Mechelen veroordeelt vier jongeren tot celstraffen van tien tot dertig maanden met uitstel. Het gezelschap werd schuldig bevonden aan een reeks feiten: van gewone diefstallen tot diefstallen met geweld, drugs- en wapenbezit. Zo waren enkele onder hen betrokken bij een diefstal met geweld aan de Veemarkt in Lier. Een vrouw, waarvan ze wisten dat ze drugs op zak had, werd er geslagen en met een mes bedreigd.

Juli ’23: Tijdens een controle bleek een 36-jarige man 65 gram cannabis en € 1.000 op zak te hebben. Vervolgens werd een huiszoeking uitgevoerd en daar vond de politie 58 gram cannabis, 63 gram hasj, 114 pakken namaaksigaretten, 259 lange blaadjes en 44 voorgerolde joints.

Januari ’23: De politie ontdekt een cannabisplantage in Koningshooikt waarbij 500 gram cannabis, attributen om te kweken en attributen om te verkopen werden aangetroffen.

Wat de pers niet haalt

In een Lierse school werd onlangs een leerling onwel na het gebruik van drugs. Hij werd met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht en was vlug aan de beterhand. Dit bericht hebt u nergens in de pers gelezen. Dit is echter slechts één geval in één school. Het komt echter steeds vaker voor maar de scholen houden dit stinkende potje liever dicht. Ook druginvallen in horecazaken waarbij de lokale politie slechts een ondersteunende rol speelt, halen vaak de pers niet én al zeker niet de persberichten van de lokale politie zelf. Nochtans is het schering en inslag. Helaas zijn drugs zijn in onze Lierse samenleving gemeengoed geworden: je kan ze eenvoudig weg bij een pakje frieten bestellen…

Grootstedelijke problematiek in aantocht

Wie zich wat beter informeert of gewoon wie zijn ogen goed gebruikt, stelt vast dat er meer aan de hand is. Het lijkt of Lier steeds meer gebukt gaat onder de grootstedelijke fenomenen van vervreemding én drugs.

Bij de opmaak van het ‘Zonaal Veiligheidsplan’ 2020 – 2025 bleek al snel dat de politie zelf het enkel nog had over het onder controle houden van de drugproblematiek. Van terugdringen was al helemaal geen sprake meer. Uit de Veiligheidsmonitor 2018 waarvan de resultaten in het zonaal veiligheidsplan werden verwerkt, blijkt dat voor provinciegouverneur Berx drugs al helemaal geen prioriteit was. Voor de korpschef zelf (toen nog Werner Cazaerck), de Lierse politieagenten en de federale politie was drugs slechts een 5de prioriteit. Ook voor de procureur des Konings, DirCo en DirJud was drugs geen topprioriteit.

Het lijkt wel of hoe verder men bij de dagelijkse realiteit staat, hoe minder men inziet dat de drugproblematiek onze samenleving dreigt kapot te maken. Want uit de Veiligheidsmonitor blijkt echter wel dat de Lierse gemeenteraadsleden drugs wél als topprioriteit beschouwen. Ook de ‘sleutelfiguren’ uit het maatschappelijk veld, namelijk schooldirecteurs, voorzitters van belangenverenigingen en sociale voorzieningen vinden dat drugs een topprioriteit moet zijn voor politiek, politie en justitie. Schooldirecteurs… zij die er alle dagen mee te maken krijgen…

Plan voor een ander drugbeleid

In tegenstelling tot de alles-kan-alles-mag-houding van de overheid en haar ‘softe’ aanpak van de drugcriminaliteit is het Vlaams Belang als enige partij voorstander van een harde aanpak van de criminaliteit. Het Vlaams Belang heeft een 40-puntenplan ontwikkeld met als doel het herstellen van de orde en de openbare veiligheid. Met veertig concrete maatregelen gaan we de strijd aan tegen het druggeweld en tegen de georganiseerde criminaliteit. Ons plan wordt onderverdeeld in drie luiken, een preventief luik, een politioneel luik en een repressief luik en zijn niet alleen van toepassing op Vlaams of federaal niveau maar vele punten van het plan kunnen ook lokaal, in Lier dus, worden toegepast. Het 40-puntenplan is op eenvoudig verzoek gratis verkrijgbaar via de nationale webwinkel van het Vlaams Belang (https://www.vlaamsbelangwinkel.org/).

Voor onze mensen, tegen drugs!

De gevolgen voor onze (Lierse) samenleving van het produceren, verhandelen én gebruiken van drugs zijn enorm. Drugs hangen samen met criminaliteit én menselijke miserie. Drugs zijn toxisch, tasten de mens in zijn lichamelijk en geestelijke integriteit aan, kunnen leiden tot zware psychische, sociale en lichamelijk problemen en ondermijnen in het algemeen onze samenlevingsstructuren. Een partij als het Vlaams Belang, die begaan is met onze mensen, komt ook op voor hun welzijn. We kiezen voor onze mensen en dus tegen drugs. Dat zijn we aan de Lierenaars en Hooiktenaars verplicht en daarom ook is dit een topprioriteit voor de gemeenteraadsverkiezingen… opdat we ons in Lier en Koningshooikt terug kunnen thuis voelen…

[Voor alle vragen over drank, drugs, pillen, gamen en gokken: 078 15 10 20 (www.druglijn.be); Drughulpverlening Lier: 03 8000 300 (preventie@lier.be); Drugsplantage ontdekt? www.drugsplantageontdekt.be; Dringende hulp nodig? bel dan 112]

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF