menu
Word Lid
Eerst onze bussen!

De Lijn kondigde aan dat het 92 elektrische bussen zal bestellen bij BYD, een Chinese (auto)busbouwer. Bij Van Hool kan men er – overigens volkomen terecht - niet mee lachen. Het is een pure schande omdat Van Hool en andere Europese busbouwers nauwelijks kans maken tegen de Chinezen, zeg maar de Chinese overheid, die bedrijven als BYD zwaar steunt, overheidssteun dus waardoor de concurrentie wordt vervalst.

Onze Lierse busbouwer met zo’n 2.500 medewerkers in Koningshooikt heeft nochtans heel wat troeven in handen. Van Hool produceert kwaliteit op maat van de klanten en dat door middel van innovatie en investeringen in milieuvriendelijke motoren. Van Hool haalde trouwens vorig jaar nog een bestelling van tientallen elektrische bussen binnen voor de Nederlandse markt. Die bussen zullen vanaf eind dit jaar tussen Groningen en Drenthe rijden.

Maar een land zoals China zet zijn groeiende economische macht steeds meer in om de afzet van Chinese producten, de toegang tot grondstoffen, enz., kortom de eigen welvaart veilig te stellen.  China weet handig gebruik te maken van de eigen sterktes en de zwaktes van anderen en is erop gebrand haar geopolitieke belangen steeds assertiever te verdedigen. Op een moment dat onze bedrijven zich moeten plooien naar overdreven (Vlaamse én Europese) reglementeringen, vergroot China zijn macht want zelf is het er niet aan gebonden.

De maakindustrie, waaronder dus ook onze Hooiktse busbouwer Van Hool valt, vormt het fundament van een economie. Hij levert een hoge toegevoegde waarde en vormt de basis van de diensten- en kenniseconomie. Doordat er zich vaak een aangepast logistiek, financieel en wetenschappelijk netwerk rond een industriële cluster bevindt, is een aangepast industrieel beleid nodig. De (terugkeer van de) maakindustrie vergt sowieso een aangepast industrieel beleid. Het Vlaams Belang is voorstander van een tijdelijke, selectieve, doelgerichte en proportionele bescherming nodig om een industrietak zoals de autobusbouw te (her)ontwikkelen, zonder te vervallen in een algemeen protectionistisch beleid dat de internationale handel in het gedrang brengt. Het Vlaams Belang heeft alvast haar plannen klaar en gebundeld in een brochure n.a.v. het sociaal-economisch congres ‘Vlaanderen Welvarend’ dat de partij in maart 2023 hield (https://www.vlaamsbelang.org/nieuws/vlaams-belang-organiseert-sociaal-economisch-congres-vlaanderen-welvarend).

Wat nu met de toekenning van het order door De Lijn aan BYD gebeurt, deed zich in het coronajaar 2020 ook al voor. Het was toen Vlaams volksvertegenwoordiger Wim Verheyden (Vlaams Belang) die bij de bespreking van een resolutie in het Vlaams Parlement akkoord ging met de invoering van het criterium ‘lokale tewerkstelling’ bij aanbestedingen. De resolutie haalde het uiteindelijk niet. Verheyden ondervraagt minister Peeters alvast na het reces opnieuw omtrent de toekenning van het order aan de Chinese autobusbouwer.

Ook Vlaams Belang Lier-Koningshooikt blijft ijveren voor het behoud van onze industrie en de tewerkstelling van zovele duizenden werknemers in onze regio in het algemeen en bij Van Hool in het bijzonder. Dat doen we door acties aan de bedrijfspoorten en middels moties en voorstellen door onze gemeenteraadsfractie, vroeger, nu en in de toekomst!

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF