menu
Word Lid
Camerabewaking in de strijd tegen criminaliteit

Op 15 augustus ll. reed een man in op een terras van restaurant Rosario in de Eikelstraat. Een aanhoudende discussie over een parkeerplaats zou de aanleiding zijn geweest voor het zware incident waarbij verschillende gewonden vielen en er heel wat schade werd aangericht. Volgens de pers werd op zoek gegaan naar de chauffeur van het voertuig en dat was blijkbaar niet moeilijk omdat door de aanrijding het voertuig zijn nummerplaat verloor. Maar zelfs zonder een achtergelaten nummerplaat zou de politie in principe het voertuig toch moeten kunnen identificeren gelet op de camerabewaking in de buurt. Voer voor een vraag dus van gemeenteraadslid Jan Van Gorp aan het stadsbestuur. Het moet gezegd, burgemeester Rik Verwaest antwoordde transparant en uitgebreid. Van Gorp wilde namelijk weten of er van het incident wel beelden waren ... omdat er in de pers niks van was te zien. Dus ofwel is men bij het parket af en toe wel eens discreet, ofwel waren er geen... Burgemeester Rik Verwaest was erg duidelijk in zijn antwoord: er waren wel degelijk beelden van de stedelijke camera’s beschikbaar van het bewuste incident.

Veel camera’s

De burgemeester gaf nog mee dat er in Lier en Koningshooikt verschillende soorten camera’s zijn: vaste (stads)bewakingscamera’s (97), bewakingscamera’s voor het commissariaat, mobiele bewakingscamera’s (2), ANPR-camera’s (automatische kentekenplaatherkenning; 29), camera’s gelinkt aan het verkeer (flitspalen en camera’s voor bemande snelheidscontroles; 15). Daarnaast zijn er ook nog een 30-tal bodycams voor de operationele politiemensen. Volgens Verwaest werken, behoudens een viertal, alle camera’s waarvan de stad of de lokale politie beheerder is en zijn ze allemaal in gebruik. Enkele moeten nog aangesloten worden en eentje wacht nog op een ijking.

Controle van de avondklok

Het Vlaams Belang is altijd voorstander geweest van camerabewaking en blijft dat ook. Maar niet om zoals tijdens de coronacrisis is gebeurd (in Vlaanderen zeker maar in Lier?), de avondklok te controleren of om mensen te beboeten omdat ze een boterham in hun mond steken tijdens het autorijden. Camerabewaking moet een middel zijn in de strijd tegen de (zware) criminaliteit.

Middelen en manschappen

De ANPR-camera’s, die op bijna alle toegangs- en uitvalswegen van Lier staan, kunnen worden gebruikt zowel in real time als retroactief n.a.v. het ophelderen van feiten. Ook de stadsbewakingscamera’s, die ervoor zorgen dat het mogelijk is om toezicht te houden op een aantal hotspots en overlastplaatsen bieden de optie, aldus de burgemeester, om live mee te volgen, alsook om achteraf beelden na te kijken. Maar gebeurt dat ook? Sporadisch zeker, maar niet permanent zoals in andere (meestal grote en/of buitenlandse) steden. Daarom is en blijft het Vlaams Belang voorstander van een nog beter betaald en uitgerust Liers politiekorps met voldoende middelen en manschappen. Voor minder gaan we niet naar de gemeenteraadsverkiezingen 2024!

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF